۱۷۶۰- کرده به دست اشارت کز من بگو چه خواهی
دیروز یه کلیپ از مراسم شب قدر ناشنوایان به زبان اشاره دیدم و از اونجایی که تا حالا به این فکر نکرده بودم که ناشنواها هم میتونن از این مراسما داشته باشن برام جالب بود. پارسال برای درس ردهشناسی یه ارائه هم راجع به زبانهای اشاره داشتم و موضوعی بود که دوست داشتم. دقت که کردم دیدم تو این مراسم، مثلاً اسم حضرت علی رو با اشارهٔ دو انگشت که شبیه شمشیر دولبهٔ ذوالفقار هست نشون میدن، اسم امام حسین رو با اشاره به گلو، و اسم حضرت ابوالفضل رو با اشاره به دست بریده.
برام این سؤال ایجاد شد که زبان اشارهای که اینا دارن استفاده میکنن زبان اشارهٔ کجاست. برخلاف تصور عامهٔ مردم، فقط یه دونه زبان اشاره نداریم. ناشنواهای شهرها و کشورهای مختلف زبان اشارهٔ خاص خودشونو دارن. مثل زبان شنواها که گونهها و گویشهای مختلفی داره، زبان اشاره هم تنوع داره. این طور نیست که یه ناشنوا از ایران بهراحتی با ناشنوای یه کشور دیگه ارتباط برقرار کنه. مگر اینکه یکیشون زبان اشارهٔ اون یکی رو بلد باشه. حتی اون زبان اشارهای رو که بعضی از خبرهای تلویزیونی استفاده میکنن، همهٔ ناشنواها بلدش نیستن. یکی از نقدهایی هم که به نظام آموزشیشون میشه اینه که تو مدرسهٔ ناشنوایان زبانی رو بهشون یاد میدن که متفاوت با زبانیه که تو خونه استفاده میکنن. تقریباً شبیه اتفاقی که برای دانشآموزان شنوای ترکزبان تو مدرسه میافته و دوزبانه میشن. یه زبان مادری بلدن و یه زبان استاندارد یاد میگیرن.
هنوز این سؤال که تو این کلیپ از کدوم زبان اشاره استفاده شده بیپاسخ مونده بود. این کلیپ رو برای دو نفر که استاد زبانهای اشاره هستن فرستادم و گفتن زبان اشارهای که تو مراسم شب قدر استفاده شده زبان اشارهٔ ایرانی یا همون اشارانی هست. همون زبانی که اکثر ناشنواها از بچگی یادش گرفتن، نه اون زبان استانداردی که تو مدرسه باید یاد میگرفتن. بهنظرم این اتفاق خوبی میتونه باشه که از زبان اشارهٔ ایرانی استفاده کردن.
(یه مثال دیگه هم الان یادم افتاد. سال بیستوهفت شاه رو تو دانشگاه تهران ترور میکنن و گلوله از جلوی بینیش رد میشه. بعد از اون ماجرا همین نشانه یعنی اشاره به بینی رو برای کلمهٔ دانشگاه استفاده میکنن.)
اگر دوست داشتید در مورد زبان اشارانی بیشتر بدونید، یه کتاب هست به همین اسم که اسمشو گوگل کنید، در دسترسه. انتشارات دانشگاه آزاد واحد فرشتگان هم لینکشو رایگان گذاشته: کتاب مقدمهای بر زبان اشاره ایرانی (اشارانی) اثر اردوان گیتی، فرزانه سلیمانبیگی، سارا سیاوشی، مینو عالمی، چاپ اول، سال ۱۴۰۰، انتشارات دانشگاه شریف.
کرده به دست اشارت کز من بگو چه خواهی
مخمورِ می چه خواهد جز نقل و جام و باده
(دیوان شمسِ مولانا)
جالبی زبان اشاره اینه که همونطور که ما توی محاوره کلمهها رو گرد میکنیم و تلفظمون با تلفظ استاندارد فرق میکنه، توی اشاره هم کلمات گرد میشن و با یه حرکات دیگه ادغام میشن.