۱۹۲۶- دشتان
نکتهٔ اول: یه سایتی هست به نشانی
https://wiki.apll.ir
که مصوبات فرهنگستان اونجاست.
یه سایت دیگه هم هست به نشانی
http://vajeyar.apll.ir/
که مصوبات فرهنگستان اونجا هم هست.
یه بنده خدایی هم هست به اسم دُردانه که سابقاً شباهنگ بوده و فایل اکسل و پیدیاف و نسخۀ چاپی هفده جلد مصوباتو داره و هر موقع ازش بپرسید معادل مصوب فلان چیز چیه، چک میکنه و میگه بهتون.
نکتهٔ دوم: دشتان تو دفتر پنجم مصوباته. تو بخش پزشکی، و نه عمومی.
نکتهٔ سوم: وقتی یه واژه تو جلد پنجم مصوباته، ینی تاریخ تصویبش قبل از سال هشتادوهفت بوده و سال هشتادوهفت منتشر شده.
نکتهٔ چهارم: فرهنگستان یه نهاد زیر نظر ریاست جمهوریه و هر سال رئیسجمهور وقت تأیید میکنه مصوباتش رو. اظهارنظر نمیکنه ها. فقط امضا و تأیید میکنه.
سؤال خیلیا: اگر دشتان مربوط به سال هشتادوهفته، پس قضیهٔ اون نامهٔ سیزده تیر امسال چیه؟
پاسخ: چهارمِ تیرماهِ امسال، گروه پزشکی نامه میزنه به فرهنگستان که ما میخوایم در کنار دشتان که پونزده سال پیش تصویب شده، ماهینگی رو هم بهکار ببریم. چون دشتان قدیمیه و ماهینگی منظورمونو بهتر میرسونه. البته هزاران سال پیش همین واژه بهکار میرفته و رایج بوده. یکی دوتا واژهٔ کرونایی هم دو سال پیش تصویب شده بود که درخواست تجدیدنظر برای اونا رو هم میدن. فرهنگستان هم دهِ تیر، همون روزی که گروه بازاریابی جلسه داشت (و همون جلسه که نوهها هم اومده بودن و یه گوشه نشسته بودن!)، این چندتا واژهٔ پزشکی رو قبل از جلسهٔ بازاریابی مطرح میکنه و ماهینگی هم طبق نظر گروه پزشکی، در کنار واژهٔ دشتان تصویب میشه. بعدشم میرن سراغ واژههای حوزهٔ بازاریابی. سه روز بعدشم که سیزدهِ تیر باشه جواب نامهٔ گروه پزشکی رو میدن که پیرو درخواستتون ماهینگی رو هم تصویب کردیم.
الان سؤالی که برای من پیش اومده اینه که چجوری مراجع تقلیدتون از جمله بیبیسی! با دیدن اون نامه که خطاب به انجمن پزشکیه به این نتیجه رسیدن که فرهنگستان به مردم گفته که از این به بعد به پریود بگن دشتان؟ از این به بعد؟ هشتادوهفت تا حالا کجا بودی بزرگوار؟ حالا بیبیسی یه چیزی گفته، شمای شنونده نباید عاقل باشی؟
شنوندهٔ عاقل اخبار رو از بیبیسی نمیگیره کلا.
الان یکی میاد میگه یعنی پس از صداو سیما میگیره؟ نه بزرگوار، از اونم نمیگیره. از حسابهای مستقل و کاربلد که تو فجازی میشناسه پیگیری میکنه.